Tilbakemeldinger gruppebehandling

Her finner du tilbakemeldinger fra tidligere gruppedeltagere.

Foreløpig er det bare et lite utvalg tilbakemeldinger, først fra depresjonsgruppe, lenger nede angstgruppe. Tidligere tilbakemeldinger var anonyme, og kjønn og alder er derfor ikke påført.

Det planlegges flere tilbakemeldinger etterhvert.

 

Tilbakemeldinger depresjonsgruppe

“Jeg har nettopp fullført depresjonsgruppe.
Derfor tenkte jeg å dele mine erfaringer slik at flere kan få like god nyte av det som jeg gjorde.
Jeg var litt skeptisk på gruppeterapi før jeg begynte, men dette forandret seg raskt.
Allerede etter de første timene fant jeg ut at det å delta i gruppen sammen med andre kan være både nyttig og hjelpsom.
Man får mulighet til å diskutere og veksle erfaringer med de andre deltakere hvis man ønsker det. Dette gjorde det mye lettere for meg å delta i gruppen.
Gruppen foregikk en gang i uka og hadde en varighet på ca 2,5 timer inkludert 2 pauser.
I denne gruppen bruker man også en bok som supplement der man leser gjennom de aktuelle temaene på forhånd som blir da diskutert i timene.
Boken inneholder også hjemmeoppgaver samt et registreringsskjema for hver kapittel.

Dr Pål Rochette er dyktig, rett fram, ærlig og ofte ved hjelp av humor presenterer han de aktuelle temaene på en god og forståelig måte.

Jeg slet med mye grubling, stress, litt kaos i hodet generelt.
Det jeg trengte var verktøy og hjelpemidler for å takle det som plaget meg, og gruppen bidrog sterkt til dette. Jeg lærte fort at det finnes mange forskjellige måter å takle disse og andre mulige plager man har.
Dette kommer selvfølgelig ikke av seg selv.
Man må være forberedt på hardt arbeid, siden forandring krever innsats.
Men jaggu meg, var det verdt det.
Ikke nøl med å be om hjelp. Det finnes en vei ut av det.

Hilsen en fornøyd, og forandret gruppedeltaker.”

Mann, 30-årene

 

“Jeg var i en vanskelig fase i livet med store utfordringer både privat og på jobb. Hadde møtt den berømte veggen i stor fart. Jeg hadde stort behov for kognitiv hjelp, noe som tok meg litt tid å forstå. Jeg visste også at det var lange ventelister og køer for å få snakket med psykolog, MEN min fastlege henviste meg til Dr. Rochette, en PSYKIATER!  Jeg hadde i grunn liten tro på at jeg skulle få komme inn til han med det første.

Jeg ventet ikke lengre enn et par dager før jeg ble kontaktet av Dr. Rochette og fikk raskt time. Tross situasjonen var det lett og prate med han. Han gikk grundig igjennom «min situasjon», tok en grundig utredning. Han mente at jeg hadde hatt godt av å delta i depresjonsgruppe, noe jeg var ekstremt skeptisk til – nesten litt negativt fordi jeg hadde vært på KIB kurs for mange år siden, noe som ikke hjalp meg noe. I tillegg kjente jeg at jeg ikke var klar for å sitte i gruppe å prate. Jeg måtte gå noen runder med meg selv, men fant ut at jeg kunne prøve dette. Jeg ble meget positivt overrasket. I gruppen er det flere deltakere, men man må ikke sitte å fortelle om seg selv. Dr. Rochette har lang erfaring innen denne kognitive behandlingsformen.

Hans lange og brede erfaring, samt at han er utdannet psykiater gjorde at vi følte oss trygge.  Det var lett å kjenne seg igjen gjennom alle eksemplene han kom med fra tidligere erfaringer. Vi fikk lekser som vi måtte gjøre,  gikk igjennom temaene grundig og repeterte mye.

Jeg anbefaler alle å gå i depresjonsgruppe hos Dr. Rochette. Du vil nok bli positivt overrasket.”

Kvinne, 40-årene

 

“Da jeg først gikk til fastlegen min med mine problemer og han foreslo en depresjonsgruppe, må jeg si jeg var meget skeptisk. Jeg er ikke veldig komfortabel i sosiale settinger, ei heller den som snakker mest. Derfor skremte gruppeformatet meg. Jeg ville uansett gi det et forsøk da det var mulighet for meg å delta nærmest umiddelbart. I plenum må man ikke nødvendigvis engasjere seg hvis man ikke føler for det, og det er mye god læring i å lytte. Delgruppene er derimot en god arena, og det er ikke like skummelt når man snakker med andre som er i samme situasjon. Etter endt gruppe må jeg si at gruppeordningen har vært veldig positiv. Man blir tvunget til å delta i hjemmeoppgavene, da disse blir gjennomgått i delgrupper hver uke. Som en person som gjerne trenger et lite dytt for å komme i gang med oppgaver har dette gjort seg svært effektivt. Bare bevisstgjøringen av uhensiktsmessige tanker har hjulpet meg i stor grad. I gruppen lærer man effektive metoder for å takle problemer man sliter med. Alt i alt vil jeg si dette har vært en positiv opplevelse, og har gitt et godt grunnlag for videre arbeid med egen mental helse.”

Mann, 20-årene

 

“Jeg ble henvist av min fastlege og ble fort kontaktet for en time. Jeg opplevde første møte som noe helt nytt og annerledes enn tidligere erfaringer med psykologer. Det var og er ikke en samtale terapi, det var/er klinisk og konstruktiv arbeid for å få kartlagt meg og min psyke. Kom det spørsmål i kartleggingen som jeg ikke klarte svare lett på så kunne jeg snakke rundt det og Pål hjalp meg å sortere det til et svar. Etter endt kartlegging så fikk jeg diagnose med god forklaring på hvorfor dette ble diagnosen og tilbud om depresjonsgruppe som jeg har dratt stor nytte av!”

Kvinne, 30-årene

 

“Absolutt en gruppe/behandlingsform jeg vil anbefale til andre uavhengig av behov og ønske.
Jeg var i utgangspunktet skeptisk til gruppe som behandlingsform, men valgte å prøve.
Det angrer jeg ikke på.
Det stilles ingen krav til aktivitetsnivå til gruppedeltakerne i depresjonsgruppen, hvilket i utgangspunktet passet meg veldig bra, men jeg ble fort overrasket over eget engasjement og delaktighet.
En bra gruppeleder, bra lærebok, kunne lytte til andre deltakere, og få belyst utfordringer og temaer fra forskjellige vinkler, har gitt meg de «verktøyene» jeg trenger for enklere å kunne gjenkjenne utfordringer av varierende grad, og mestre/finne en løsning på dem før det blir uhåndterbart.”

Mann, 40-årene

 

“Jeg vokste opp i et veldig urolig miljø hjemme, med masse bråk, rare situasjoner og uheldige hendelser. Som følge av det lærte jeg meg dårlige verdier, var hensynsløs med andre, og var tydelig veldig usikker.

Jeg levde “godt” med dette til et stykke ut i 20-årene, uten å reflektere særlig mye. Etter hvert begynte ting å ta meg igjen gradvis, og når jeg begynte å innse ting litt etter litt, begynte jeg å hate meg selv mer og mer. En av mine løsninger var å drikke store mengder alkohol og ta masse stoff. I 2018 gikk ting for langt, og jeg søkte hjelp hos psykiater. Jeg ble satt på antidepressiva som funket i en periode, men til slutt gjorde det meg bare sløvere og trøttere. Dette gikk jeg på helt frem til sommeren 2023.

Vinteren 2023 følte jeg meg så langt nede at jeg følte det var best jeg ikke fantes. Jeg var ikke i stand til å jobbe, ikke i stand til å kommunisere og prate ordentlig med folk, og jeg følte på en enorm avstand mot andre mennesker rent sosialt.

Jeg fikk heldigvis midlertidig hjelp av “rask psykisk helsehjelp” i Oslo kommune. Det var de som ga meg info om at Dr. Rochette hadde åpnet behandlingstilbud i Oslo. Dro rett videre til fastlegen og søkte meg inn.

Jeg ante ikke at behandlingstilbudet var av typen gruppebehandling, og da jeg skjønte at det var det, så jeg for meg et typisk amerikansk AA-møte med en gjeng gærninger i en ring. Men jeg tenkte skitt samma, jeg må gjøre noe.

Jeg synes selv at jeg gikk inn i det med et åpent sinn, og lærte fort at formatet overhodet ikke var sånn jeg så for meg. Det var en gjeng deprimerte mennesker, i alle aldre, med sine laster. Alle ville gjøre en endring i livet, og alle var deprimerte og usikre, så det var en slags fin ydmyk dynamikk i rommet.

Fra dag en, var det tydelig at vi skulle jobbe ut fra ABC(D) modellen og at vi skulle trene på å utvikle et fleksibelt tankesett. Dette var kjernen i alle 9 sesjonene, og vi skulle flette inn flere “vanskelige” temaer i denne modellen for hver gang.

Vi fikk jobbe ut fra en bok som heter “Kurs i belastningsmestring” som vi skulle lese og gjøre oppgaver i fra uke til uke.

Jeg lærte meg fort å kartlegge mine største belastninger i livet, og begynte å øve på mestringsstrategier, samtidig som jeg satte meg mål for hva jeg ønsker å oppnå med disse strategiene.

Daglig og ukentlig skulle jeg fylle inn et skjema der jeg skrev ned mål for dagen, antall timer søvn, og så gi dagen en score fra best til verst. Det var et godt verktøy for å bli bevisst på å gjøre flere ting som fikk meg til å føle meg bra.

Litt ut i gruppen ble jeg mer og mer oppmerksom på at jeg kunne underholde en tanke, snarere enn å agere og konkludere på det som dukket opp i hodet mitt. At jeg på en måte klarte å akseptere at tankene kom, men at jeg klarte å ta en slags distanse fra dem. Jeg fikk godt bruk for flere tanke-teknikker som stod beskrevet i boken og jeg kommer til å bruke disse resten av livet.

Jeg er takknemlig for at jeg fikk dette tilbudet og lærte mye livsnødvendig. Jeg tror det absolutt viktigste jeg tar med meg er å kjenne etter og føle på takknemlighet, at jeg har nytte for noen og noe, og aksepterer at jeg lever med de kortene jeg fikk utdelt.

Selve gruppen og oppsettet passet meg veldig bra. Jeg har lettere for å lære av å kunne lese og trene på ting selv, kombinert med tavleundervisning og rikelig med kontekst fra Dr. Rochettes eksempler og fortellinger.”

Mann, 30- årene

 

Tilbakemeldinger angstgrupper

Resultat fra 9 tidligere grupper (etterhvert ikke kapasitet til å evaluere gruppebehandlingen).

- Gruppeleders evne til å engasjere:   4,41/5
- Gruppeleders kompetanse:             4,72/5
- Deltagers bedring:                   3,77/5
- Total grad av fornøydhet:            4,46/5

 

“Ble veldig glad da min fastlege anbefalte denne form for terapi hos dr Rochette. Hadde aldri hørt om ABCD modellen tidligere. Synes det var vanskelig fra begynnelsen i gruppen å forstå alle begrepene men etterhvert ble det forståelig at det var mot “D” vi jobbet. Opplevde ukedagene mellom mandagene som jobb med eksponering både på godt å vondt. En nedtur da eksponering utløste panikkangst på 100% men opptur igjen etter samtaler og gode råd fra dr Rochette i gruppa. ABCD modellen kan virkelig anbefales til alle som sliter med panikkangst. Samtalegruppa kan jeg anbefale på det sterkeste. Alder ingen hindring ! Har lært mye på kurset og har satt stor pris på at det er en veldig uformell tone, mye fleip og latter ! Selv om gruppa er avsluttet jobber jeg hver dag med eksponering enten mentalt eller oppsøker situasjoiner som kan utløse panikk. En stor takk til dr Rochette ! Terningkast 6!”

“Positivt overrasket over gruppeterapi.Noe skeptisk til å begynne med,men det gikk fort over.Godt å treffe andre mennesker som virkelig kan forstå hvordan en har det. Dr.Rochette kan sine ting og guider oss godt inn i den kognitive modellen,som da gjør til at en etterhvert kan lære å mestre diverse uhensiktsmessige tankemønstre! Anbefales på det varmeste!”

“Er veldig fornøyd med gruppeleder/psykiater, fremstår veldig profesjonell og kunnskapsrik. Godt å forholde seg til modeller; og få visualisert disse ved tavlebruk/power point. Bra med mye repetering, kjenner at jeg gjerne kunne ha bli enda mer drillet i de forskjellige termene. Gruppa som helhet fungerte veldig bra, og jeg mener det var en stor styrke at vi hadde forskjellige angstplager, da det ufarliggjorde vår egen frykt i mye større grad. Med det mener jeg at andres store plager var for meg helt ufarlige, dette setter også mine plager i et annet lys, og ufarliggjør. Jeg tror at om jeg skulle ha vært sammen med andre som hadde tilnærmet like plager som meg, så hadde jeg nok ikke sett meg selv på lik måte.”

“Føler (eller tenker..) at kognitiv terapi var et veldig konkret redskap til å jobbe med angsten.Har fått så god insikt at jeg etter 10 uker kan jobbe videre alene. Satte også stor pris på humoren til gruppeleder: det føles befriende å le av seg selv og angsten!

“Gruppebehandling er bra da du får høre hvordan andre løser sine problemer, og du føler du ikke er alene i verden med dine problemer. Skjønner at gruppebehandlinger ikke gjør deg totalt frisk, derimot får man mye verktøy som kan brukes videre i hverdagen.”

 

Oppdatert 30.04.24