Resultat evaluering av kurs i oppmerksomhetstrening

Her ligger resultatene fra evalueringen av tidligere kurs i oppmerksomhetstrening.

Kommentarer (frivillig alternativ på de elektroniske svarskjemaene) er tatt med uredigert, da de ikke fremkommer på resultatlisten.

Totaloversikt 7 kurs

Kursleders evne til å lede øvelsene:        4,50/5
Nyttiggjøring av kurset i hverdagen:        3,70/5
Totalt sett, hvor fornøyd er du:          4,40/5
Vil du fortsette å bruke øvelsene i hverdagen:   4,33/5

Samtlige deltagere på Kurs i oppmerksomhetstrening vil anbefale kurset til andre i samme situasjon som dem selv.

 

Kommentarer fra tidligere deltagere (etter en stund)

“I over et års tid har jeg regelmessig praktisert mindfullness/meditasjon. Alt fra 5 min om kvelden, og opp mot 45 min hver dag. Jeg opplever en stor fysisk og psykisk effekt av det. Etter meditasjon føler jeg meg så utrolig tilstede og komplett som jeg, sålangt tilbake i tid jeg kan huske, aldri før har vært! 🙂
Av og til praktiserer jeg før jeg skal i en sosial sammenheng, og da oppnår jeg en stor tilstedeværelse og ro, som oppleves veldig godt.
Idag er mindfullness et fast innslag i hverdagen. Det er ikke bortkastet tid, tvert om, det påvirker resten dagen i en positiv retning.”

 

November 2013 – februar 2014

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
– “Det mest positive var opplevelsen av fullstendig ro og kroppslig behag! Det var bra å lære hvordan jeg skulle hente dette fram på egen hånd. Fokus på pusteanker og “stopp, observer,aksepter, la gå” var gode holdepunkter. Jeg var ikke fortrolig med gå meditasjon. Liten plass og mer opptatt av hvor de andre var i rommet. Jeg ble svimmel.”
– “Jeg synes det er litt vanskelig å meditere alene, men føler at jeg er på rett vei. Vet at det krever øvelse og tålmodighet å komme inn i det, så det gjelder å holde det ved like og ikke gi seg. Synes kursleder har formidlet kunnskapen på en meget bra måte og antallet kursdeltakere har vært passelig til et slikt kurs. Tror bestemt at mange kan ha meget god nytte av oppmerksomhetstrening. Har i tillegg benyttet en lyd app som har vært til god hjelp når jeg har slitt med mediteringen på egen hånd. Håper å kunne legge denne bort ettersom jeg får bedre dreis på det. Takker for nyttig kurs!”
– “Kurset i seg selv var veldig bra,og jeg har lært mye,men da jeg selv sliter med angst og grupper,hadde jeg problemer med å være mentalt til stede og å greie å slappe av under øvelsene.Det blir nok for meg bedre i ettertid av kurset å gjøre øvelsene på egenhånd.”

 

August 2013 – november 2013

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
– “Svært godt kurs, med en suveren kursleder. Har lært å være tilstede i nuet. Føler nå å kunne kontrollere mine tanker. Kurset anbefales til alle, uansett bakgrunn.Takk til Paal.”
– “Kursleder er meget bra til å lede oss gjennom øvelsene.Et godt verktøy å bruke for å roe ned i en travel hverdag.”
– “Kurset var veldig bra. Det tok noen ganger før jeg kom ordentlig inn i det men de siste 3 gangene fikk jeg det ordentlig til. En helt ny måte for meg å slappe av på. Nyttig å gjøre bruk av “pusteankeret”. Kan virkelig anbefale kurset. I hverdagen vil jeg så absolutt bruke det jeg har lært og meditering i sanden på stranden vil jeg så absolutt prøve å få til. Takk til en kunskapsrik kursleder for noen flotte kurskvelder !!!”

 

April 2013 – juni 2013

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
“Det er bra for du har fått sted og tid til å gjøre dette. Det er litt mindre lett når du skal prøve hjemme men øvelse gjør mester. Du får godt utbytte hvis du ellers til dagen ikke har tid til å sette deg ned å trekke pusten…”
“Jeg er veldig fornøyd med kurset i oppmerksomhets trening. For min del tok det litt tid å komme inn i..men nå når jeg har kommet inn i det,så er dette et nyttig verktøy i hverdagen. Jeg bruker det i sosiale sammenhenger hvor jeg fort kan bli stresset,sortere tanker under tankekjør og under trening. Det nytter å prøve!”
“Jeg har lært effektive øvelser som virker på meg. Utfordringen min er å få det inn i hverdagen min som til tider kan være hektisk, men som og har med balanse mellom aktivitet og hvile/ prioriteringer å gjøre. Dette er noe jeg ønsker å få til og som jeg vil gå inn for skal bli en “rutine” i hverdagen og noe jeg kan bruke i situasjoner der jeg blir urolig.”
“Det å lære å bremse angsten med pusten, er et nyttig verktøy for meg. Likte spesielt godt at vi benytter 3 øvelser i løpet av timen.”

 

Desember 2012 – mars 2013

Pga. tekniske problemer kan ikke resultatene vises. De viktigste spørsmålene gjengis her.

Kursleders evne til å lede øvelsene:        5,00/5
Nyttiggjøring av kurset i hverdagen:        4,00/5
Totalt sett, hvor fornøyd er du:          4,50/5
Vil du fortsette å bruke øvelsene i hverdagen:   4,50/5

Kommentarer:
“Jeg har i 25 år slitt med sterk panikk angst/klaustrofobi . I denne perioden gått nå og da i behandling. Formen har gått opp og ned. Det jeg lærte i dette kurset har for meg vært prikken over ièn. Det har i stor grad medvirket til at jeg for to dager siden reiste med fly tur og retur Kjevik-Oslo. For meg var dette stort da det er 25 år siden jeg forrige gang klarte å ta fly. Flyturene gikk forøvrig smertefritt. Jeg vil i fremtien benytte meg av de “enkle” øvelsene dette kurset har lært meg. Stp på folkens!!! Det nytter å kjempe.”
“Har hjulpet meg å roe meg ned, hvis jeg er stresset eller oppjaget. Fungerer til “power naps” :-)”

 

September-november 2012

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
“Har hatt nytte av teknikken hvis det har vært tankekjør og jeg har rotet meg inn i negative tankemønster. Har da brukt det jeg har lært for å nullstille meg, “restart”. Det var litt merkelig i starten å sitte i et rom med fremmede folk med lukkede øyne, men ble vant til det. Kursleder opptrer behagelig og manet ikke frem noe som vi skulle føle. Anbefales!”
“Dr. Rouchette har guidet oss stødig gjennom disse øvelsene. Godt at vi får dette inn med teskje; om igjen og om igjen de samme øvelsene, slik at vi kan klare dette på egne hånd til slutt. Jeg har lest om mindfulnes før, men har ikke klart å være min egen læremester i øvelsene, og derfor har jeg ikke fått så nytte av det jeg har lest. Jeg er spesielt glad for den “bieffekten” jeg har fått av øvelsene; en meditasjon gir meg nye krefter og “hvileeffekt” som en “powernap”. Ellers gjør jeg meg bruk av pusteøvelser i stressende og krevende situasjoner i livet”
“Siste gangen var den beste for du brukte en tydeligere fokusering på selvpålagt stress, jag.Vi lager program for hvert minutt og blir vi fornøyde av det? Har prøvd yoga og ser likheter med kurset. Jeg trengte ordene som du brukte. Å sette ord på å være til stede her og nå, ikke i bekymringen for fremtiden eller fortiden. Pusteøvelsen kan brukes over alt. Ordene som du sier til deg selv er viktig for meg, og derfor synes jeg du var tydeligere siste gange. Synes kroppscreningen ikke var helt det jeg søkte.Litt for det den er så kjent fra før, men den kan sikkert være bra den og. Tror yoga er tingen å fortsette med. Takker for kurset og du ufarliggjør det å streve med ting i livet på en god måte.”

 

April-juni 2012

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
“VELDI nyttig med samtale/refleksjon før og etter meditasjonen. Mulig det kunne vært en “obligatorisk” runde der alle deltakerne fortalte om sin opplevelse av meditasjonen de har gjort mellom øktene. Dette kunne forpliktet i større grad den enkelte til å gjennomføre meditasjon mellom hvert møte.”
“Jeg kunne gjerne fortsatt en gang annen hver uke. Har koblet oppmerksomhetstreningen til hverdagslige ting og hatt mange AHA opplevelser. Jeg klarer oftere å hvile hode. Jeg burde nok gjøre det mere – spesielt for å separere tanker og følelser!!!Både øvelsene og samtalene har hjulpet å være mer tilstede “her og nå”
Jeg kommer absolutt til å fortsette med det.”

 

Januar-mars 2012

Pga. feil kommer svarene som gjelder pasientenes opplevelser av selve kurset, i tilfeldig rekkefølge.

Resultater fra elektronisk spørreskjema.

Kommentarer:
“Starttidspunkt halv åtte ideelt. Er da opplagt nok. Litt mer info om utbredelse av metodene, spedd på med mer relevant literatur, og hvor bra metodene er (litt statistikk).”
“Bra med kurset var å lære pusteankeret, og også å øve på nøytral observasjon. Bra med samtale etter øvelsene.
Kurset kunne kanskje også ha omhandlet mer teori”
“Man lærer gode metoder, verktøy som man kan ta med seg i de situasjoner som man sliter med å takle på en hensiktsmessig måte
Når man lærer å bruke det bra, senker det angsten og stress nivået slik at man kan forholde seg mer rolig og tenke over hva som går igjennom hode, og fokusere mer på D,ene. Det kan brukes både løpende, gående og sittende. Altså i alle situasjoner man finner vanskelige. Anbefales”